lauantai 6. huhtikuuta 2013

Salaattia kahdelle, tai vähän useammallekin...

Mies aina vitsailee, että en osaa laittaa ruokaa kahdelle. No päätelkää nyt itse kuvasta, miten on. Laitoin vähän salaattia lauantailounaaksi.


Tilannetta selittää myös se, että menin kauppahalliin ilman suunnitelmaa. Silloin tulee tietysti ostettua vähän kaikenlaista... Vanhan kauppahallin kauppiaat ovat tällä hetkellä evakossa meitä lähellä, pitkään hiljaiseloa viettäneessä Hietalahden kauppahallissa.  Meininki on aivan mahtava, vaikka tungos onkin näin viikonloppuisin melkoinen. 

On niin monta syytä pitää kauppahalleista. Tuotteet ovat kauniisti esillä ja laatu on kaukana vakuumeista. Mutta ennen kaikkea kauppahallissa keskustellaan. Pohdin Roslundin lihakauppiaan kanssa, riittäisikö hänen viimeinen entrecôte-viipaleensa meille. Päätin, että riittää, jos teen salaatin, mihin lihakauppias: "Tuossa vaiheessahan se on vielä ihan kiva jakaa pihvi. Mutta odotapas, kun tulet tähän ikään." Hetken mietittyään hän kuitenkin lisäsi: "Tai no, huomenna ollaan oltu vaimon kanssa 50 vuotta, että kyllähän sitä voisi jotakin tuommoista..." 



Seuraavaksi olikin sitten vihannesten vuoro. Ostoskoriin päätyi kerrankin täydellinen avokado, kun myyjä valitsi sen puolestani. Ihastelin myös kevään ensimmäisiä parsanippuja, jotka harmikseni olivat melko kalliita. Kysäsisin onnistuisiko nipun puolittaminen – pienempi määrä riittäisi meille ihan hyvin. Valitettavasti se ei onnistunut. Mutta sitten vieressäni vuoroaan odotteleva vanhempi pariskunta ilmoitti, että he voisivat kyllä ottaa sen toisen puolen. Ja niin saimme kumpikin juuri sopivasti parsaa.

Tämmöisen salaatin seuraksi entrecôte sitten pääsi.

Puodin kaikki tomaatit näyttivät niin hyviltä, että oli vaikea valita. Päädyin hieman tavallista tomaattia pienempiin terttutomaatteihin. Lopuksi myyjä laittoi pussukkaani näiden lisäksi pienen tertun toisia, hieman kurttuisia luumutomaatteja tertussa. "Nämä ovat minun lempitomaattejani, laitan sinulle vähän maistiaisia." Ja ne todella olivat hyviä. Olipa kerta kaikkiaan mahtavan mukava kauppahallikokemus!


Kokonaisuus ei ollut mitenkään suunniteltu mutta ihan onnistunut. Grillattu liha nyt vain on herkullista, samoin tuoreet vihannekset, joten kovin pieleen tällaisilla raaka-aineilla ei voi mennä. Viime aikoina on tullut tehtyä usein kaalisalaattia. Kun jääkaapista löytyi minttua ja hedelmäkorista lime, päätin maustaa kaalisalaatin mojitonmakuiseksi. Kirpakkaa ja hyvää! Ja ruokajuomana rapsakka vichy. Ah!


Menu

Parsa-avokadosalaattia
Paistettua entrecôtea
Mojito-kaalisalaattia
Viinirypäleitä


Mojito-kaalisalaatti

pienen kaalin puolikas
kourallinen mintun lehtiä
limen puolikas
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria

Halkaise kaali ja leikkaa siitä muutama lohko pitkittäissuunnassa. Silppua lohkot ohuiksi suikaleiksi ja laita kulhoon. Silppua myös mintun lehdet. Sekoita kastike: purista limemehu astiaan ja valuta siihen oliiviöljyä ohuena nauhana vimmatusti pikkulusikalla sekoittaen. Mausta kastike suolalla ja mustapippurilla. Sekoita kastike kaalisalaattiin ja anna kaalin pehmetä puolisen tuntia.

Entrecôte 

n. 300 g huoneenlämpöistä entrecotea 
suolaa, mustapippuria

Tämä määrä riittää 2-3 hengelle salaatin seurana. 
Kuumenna raitapannu tai grilli kuumaksi. Lihassa on sen verran rasvaa, että ylimääräistä paistorasvaa ei tarvita. Paista 2-3 min per puoli, kunnes nestettä nousee hieman pintaan. Suolaa ja pippuroi paistamisen jälkeen ja laita folioon vetäytymään n. 10 minuutiksi. Salaattia varten viipaloi liha ja koristele halutessasi revityillä basilikan lehdillä.

Parsa-avokadosalaatti

kahta erilaista salaattia
kahta erilaista tomaattia tai kirsikkatomaattia
avokado
10 cm pala kurkkua
puolikas nippu ohutta vihreää parsaa

puolikas sitruuna
oliiviöljyä
karkeaa sinappia
suolaa, mustapippuria

Aloita parsoista. Laita vesi kiehumaan. Huuhtele parsat. Leikkaa puumainen alaosa pois. Itse teen tämän taivuttamalla parsaa hieman – se napsahtaa poikki siitä kohtaa, missä puumainen osa loppuu. Kuori vartta ohuelti. Keitä parsaa kiehuvassa, suolatussa vedessä n. 6–7 min parsojen paksuudesta riippuen. Itse en omista parsakattilaa, vaan pyrin laittamaan parsat kattilaan sillä tavalla vinottain, että nuput jäävät veden pinnan yläpuolelle. Kantta voi myös pitää kattilan päällä hieman raollaan. 

Aloita kastike sekoittamalla sitruunamehu ja oliiviöljy. Nosta kypsät parsat lautaselle ja valele niitä sitruunaöljyllä. Tee sitten kastike loppuun: lisää siihen sinappia, suolaa ja mustapippuria ja laita syrjään odottamaan.

Huuhtele ja revi salaatti kulhon pohjalle. 

Kuori ja halkaise kurkkupala ja leikkaa sitten pitkittäin palasia (samanlaisia kuin jos suunnittelisit dippailevasi niitä ;).  Halkaise tai paloittele tomaatit koon mukaan suupaloiksi. Halkaise avokado ja poista kivi. Puolita sitten sitten avokadon puolikkaat veneiksi ja vedä niiden kuoret pois. Viipaloi.

Laita kulhoon salaatin päälle kurkut, tomaatit, avokadot ja parsat. Parsat voit laittaa ristikkomaisesti lomittain. Ripottele päälle kastiketta juuri ennen tarjoilua.

Kuvat: ©Annan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti